Styrk dit barns finmotorik med en kuglebane

Når vi taler om motorik, handler det om evnen til at styre kroppens muskler. Vi bruger vores motoriske sanser gennem hele livet, men især som barn har man brug for at øve sig i motorisk, da det er en essentiel del af ens udvikling. Finmotorik handler om at styre de fine muskler i kroppen. De fine muskler er dem, vi bruger i ansigtet, når vi smiler, griner eller surmuler. Vi har også finmotoriske muskler i vores hænder og fingre, som vi træner, når vi tegner, binder snørebånd, sætter perler på en perleplade eller leger med en kuglebane.

Legetøj til finmotorikken – f.eks. en kuglebane

Der findes både grovmotorik og finmotorik. Motorikken bliver forfinet i takt med, at barnet vokser. I de første år af barnets liv er det finmotorikken, som man skal træne allermest. Det kan man gøre ved hjælp af legetøj som for eksempel en kuglebane. En kuglebane er et super godt stykke legetøj, fordi det kombinerer finmotorisk træning med fantasi og leg. Kuglebaner udfordrer barnet, uden det bliver alt for svært, og selvfølgelig i forhold til barnets alder. Børnene kan selv sammensætte deres helt unikke kuglebane, hvilket også giver dem en forståelse for konstruktion.

Hvordan stimulerer en kuglebane finmotorikken?

Hver gang barnet griber om en klods eller en kugle, trænes finmotorikken. Det gælder også, når banens forskellige dele skal balanceres oven på hinanden, så den ikke falder sammen. Kuglebaner findes til børn i mange forskellige aldre, men det er et forholdsvis udfordrende stykke legetøj, som børn i 1-2-årsalderen måske synes er lidt for svære at lege med. Du kan med fordel bruge de helt små og simple kuglebaner til små børn og en større mere avanceret kuglebane, som barnet selv skal bygge op, når de bliver lidt ældre.

Leg med en kuglebane, der træner pincetgrebet

Pincetgrebet er en kunst, som mange børn finder udfordrende. Pincetgrebet handler om at holde og balancere et lille objekt mellem fingrene. Det kunne for eksempel være en connetix kugle, som barnet sætter på kuglebanen. Pincetgrebet er, når barnet flytter små objekter fra et sted til et andet. Det kan være små ærter, perler eller rosiner. Det er måske ikke superspændende at rykke rundt på madvarer, men det er rimelig sjovt at lægge kugler op på en kuglebane. Kugler er en god måde at træne pincetgrebet på, og hvis det foregår som led i en leg, så bliver det også nemmere og sjovere for barnet at øve sig. Find alverdens skønne kuglebaner hos forhandleren Legebyen.dk.