Bliv klædt på til at købe ny dyne
Er det blevet tid til at du skal udskifte din dyne? Du bruger sikkert din dyne flittigt. Når du skal have din skønhedssøvn, når du putter dig under den om søndagen for at se en god serie, eller når du er syg. Dynen er altså en genstand, vi bør vælge med omhu, for det er ikke ligegyldigt hvilken en vi vælger for den bedste komfort. For at undgå at have det for koldt eller varmt når du sover, er det vigtigt at have fundet den rette dyne til dine behov. Læs mere om hvordan du finder den rigtige dyne her, og bliv klogere på, hvad du skal kigge efter, når du køber dyne.
Helårs- eller sommerdyne?
Når vi sover, er det vigtigt at vores krop har den rette temperatur. Hvis man har det for varmt, kan nattesøvnen hurtigt blive en klistret og svedig oplevelse, og hvis man har det for koldt, så kan det være svært at blive ordentligt udhvilet, fordi din krop skal bruge energi på at holde dig varm. Derfor skal du optimalt have to dyner: en til om sommeren og en til vinteren. Når temperaturen skifter, påvirker det som regel også temperaturen i dit soveværelse. En sommerdyne er en let dyne, der tillader du kan ånde og komme af med varmen, mens en helårsdyne er en varmere tykkere.
Fyld af fjer og dun
Hvad der er inden i din har også betydning for temperaturreguleringen. Dun og fjer er det mest almindelige fyld. Her er gåse- eller andefjer de meste brugte og prisvenlige dyner. Du kan også købe moskus eller -edderdunsdyner, som er lækre dyner af høj kvalitet. De har en højere bærevne, som man kan sammenligne kvalitet af dyner med. Jo højere bæreevne, jo mere fylder dunene. En høj bæreevne er et tegn på en dyne af god kvalitet, da der ofte er en højere andel af af de finere dun frem for fjer i dyner med høj bæreevne. Dundyner skal vaskes 2-4 gange om året ved 60 grader for at fjerne husstøvmider.
Fyld af syntetiske fibre eller naturmaterialer
Du kan også finde dyner med andre typer fyld, for eksempel fiberdyner, der er lavet af polyester. Det er et billigt alternativ til dun, men ofte har mere tyngde, fordi man skal anvende flere fibre for at opnå samme isoleringsgrad. Silkedyner er en tynd dyne, men med en fortrinlig varmeevne og så er silke temperaturregulerede, så du bliver holdt varm og tør hele natten. Gode valg til allergikere er bambus eller kapok, der begge er materialer, der kommer fra træer. Husstøvmider trives nemlig dårligt i kapok og bambus, også er det begge også yderst ventilerende materialer.